Lieve Dansers,

De laatste maanden had ik wat moeite om mijn richting te vinden. Ik kan dan me met heel veel energie focussen op wat er moet gebeuren. Als ik dat lang heb gedaan dan ben ik zo moe dat ik uitzak en dan wordt ik sloppy en floppy… Herkenbaar?
Niet fijn toch? Ik voel dan weinig contact met mijn inspiratie en ben tegelijketijd moe van al het harde werken.

Staccato heeft een remedie voor deze richtingloosheid: In de dans is het zoveel makkelijker om richting terug te vinden, simpelweg in je buik en bekken, gedragen door jouw eigen benen. Als je ontspant, de beat en je adem het werk laat doen en bewegingen laat beginnen vanuit je centrum dan ligt een frisse helderheid meestal voor oprapen. Soms duurt het een tijdje, soms wat langer. Maar het steeds terugkeren naar die dans ondersteunt de weg terug naar het vinden van richting/direction.

Gabrielle Roth heeft de bewegingen in dit veld omschreven in de D-map… Het spel tussen Direction, Destination en Destiny.
Het spel tussen deze elementen ervaren in de dans we vooral in het staccato ritme.

Als we teveel met alleen de bestemming/destination bezig zijn bevindt zich de energie vooral in ons bovenlijf, ons hoofd. We hebben geen contact meer met de wereld om ons heen zijn en zijn met onze aandacht ergens in de toekomst waar we denken te willen komen. We missen op deze manier het leven wat hier en nu plaatsvindt. Soms fijn om even een tussensprintje te maken als er echt iets moet. Als we zo uit contact met onszelf en de wereld onze dagen doorbrengen in het onvermijdelijk dat we leeglopen en moe worden.

Zijn we onderspannen dan dwalen we doelloos rond in ons eigen leven en zijn we richting kwijt. Even kan het soms heerlijk zijn, als een ontspannen ontdekkingsreis, op den duur wordt het een muffe, lusteloze toestand. Dan missen we contact met wat voor ons betekenis heeft.

In staccato kunnen we onze richting terugvinden. Richting/direction heeft voor een mij een frisheid en ontspannenheid, nieuwsgierigheid en openheid. En het brengt mij meestal op de plekken waar ik moet zijn: mijn Destiny.

Tot dans,
Mirjam