Over discipline en vrijheid en wat dat nu met elkaar te maken heeft.

“It takes discipline to be a free spirit”
Ik vermoed dat deze uitspraak de meest geciteerde is van Gabrielle Roth.
Wat komt er in jou op als je het woord discipline leest?
Krijg je het er al benauwd van?
Of is dat iets wat je van nature makkelijk in je hebt?

Wat hebben discipline en dansen met elkaar te maken?

Op het eerste gezicht misschien weinig zou je zeggen. En toch is het een van de belangrijkste aspecten om jezelf werkelijk vrij te laten zijn.

Discipline, waar voor?

waarom zou je discipline aan de dag leggen, waarom eigenlijk.
Dicipline heeft bijna altijd een onderliggende drijfveer , motivatie, waarom zouden we discipline beoefenen?
  • Om iets te voorkomen of iets af- of aan te leren
  • Om iets af te leren of om iets aan te leren,
  • het verlangen ergens te komen of iets te bereiken en we realiseren ons dat we iets zullen moeten doen of laten om daar te komen.
  • of eenvoudigweg om te leren om dicipline te hebben in het algemeen.
De uitspraak van Gabrielle Roth duid er in mijn beleving op dat we discipline nodig hebben om werkelijk vrij te zijn, om een vrije geest te zijn.

Werkelijke vrijheid.

Wat is nu werkelijke vrijheid? Dat we precies kunnen doen wat we willen, elk moment, overal?
Of zit werkelijke vrijheid, een authentieke expressie te kunnen zijn op ieder moment?
Is werkelijke vrijheid dat we onze eigen stappen bepalen en ons niet laten bepalen door omstandigheden of onze voorgeprogrammeerde reactie. Dat we de creativie stroom, die wij als mens zijn voluit kunnen leven.
Mijn visie van het leven is dat werkelijke vrijheid is dat we ons eigen antwoord kunnen leven op de vraag die het leven is.
Niet los van anderen, want onze creatieve stroom is verbonden met alles om ons heen. Maar wel onafhankelijk.
En om dat te kunnen hebben we zelfkennis nodig. We hebben het nodig om onze eigen vrije stroom te voeden en te leren kennen.
En dat is niet altijd makkelijk. We staan voortdurend onder invloed van patronen, die we ontwikkeld hebben in ons leven om te dealen met de omgeving. Onze ouders, onze leraren, onze leeftijdsgenoten.
Om een tegengewicht te kunnen bieden aan deze patronen hebben we een discipline nodig, die ons helpt ons weer vrij te maken.
Voor mij is de dans een van de krachtigste manieren om jezelf te verbinden met je eigen authenticiteit. Ons lichaam geeft talloze signalen, die ons vertellen hoe we er werkelijk voor staan. Zowel over onze patronen als over onze eigen creativiteit. En dansen, of beter gezegd bewegen, brengt die vrije stroom naar de oppervlakte.

Verschillende vormen van discipline.

Wat het ingewikkelde is aan discipline is dat het bevrijdende werking kan hebben, maar ook het tegenovergestelde.
De bevrijding ligt erin als we de discipline zonder lading gewoon ‘doen”
We “doen” omdat we weten en ervaren dat het werkt. Ook op de momenten dat we het even niet meer voelen.
De tegenovergestelde beweging ontstaat als we gaan “moeten.”
Als er veel druk en lading ligt op het “moeten,” waarbij er een oordeel komt kijken, een straf, een onderdrukking, raken we verstrikt.
Ik ken uit eigen ervaring dat het niet anders kan dan dat er een rebel in je wakker wordt die op enig moment de discipline gaat saboteren. Er zit vaak een dwang in on onszelf te willen veranderen of ter verbeteren of nog sterker, te willen onderdrukken. Deze discipline heeft geen wortels in liefde.
Terwijl de andere beweging is dat we ruimte geven aan wie we zijn. We veranderen onszelf niet, maar helpen onszelf tot bloei te komen. We zijn gedisciplineerd omdat we weten wat het ons brengt. Deze discipline is geworteld in liefde, liefde voor onszelf en mogelijk het leven zelf.
En ergens op die glijdende schaal zullen we steeds bewegen. Dit is het speelveld waarin we onszelf kunnen te bevrijden van de slavernij van het moeten en onszelf de ruimte geven om te bloeien.
Daarbij is discipline belangrijk. We “oefenen,” we “doen,” we “dansen” omdat we onszelf en de wereld het best van onszelf gunnen.

en hoe dan?

De kracht van discipline werkt het beste als we onszelf niet elke dag de vraag hoeven te stellen of we gaan dansen. Het werkt als we een tijd onszelf committeren om te gaan dansen. En op een gezette tijd kijken we of deze discipline ons dient of niet. Of dansen een gezonde gewoonte is, die onze bloei bevorderd.
Discipline en de waan van de dag gaan slecht samen. Er zijn altijd redenen om niet iets te doen…. redenen die ons afhouden van onze eigen bloei

Urban Dance Retreat – Rite of passage to 2019

De Urban Dance Retreat is 6 jaar geleden ontstaan uit zo’n commitment. Ik wilde 14 dagen dansen, met of zonder anderen, mezelf 14 dagen in de beoefening dompelen en ervaren wat het effect daarvan is.
En ik kan je vertellen dat het werkt, voor mij en ook voor mensen die ik jaar in en jaar uit weer terug zie. Sommigen 1 dag anderen 4, anderen 10, een enkeling 14.
Ik ben dankbaar voor wat we samen in die jaren hebben ongebouwd. Een moment van diepe beoefening, die ons allemaal een beetje dichterbij authenticiteit en vrijheid lijkt te brengen.

Dit jaar weer.

Urban Dance retreat@Home

Ook thuis kan je meedoen. Je kan je aanmelden voor een 10-daagse mailing, waarin de iedere dag een mail ontvangt met inspiratie, een reflectie en/of begwegingsoefening en links naar wat nummers muziek om zelf te bewegen.

Voor de Nederlandse versie met je je aan door op deze link te klikken

Voor de Engelse versie kan je deze link gebruiken.